Ми настільки звикли до хліба, що не один прийом їжі не обходиться без нього. Як говорить прислів'я - хліб всьому голова. Але існує думка, що краще вживати хліб пшенично-житній, калорійність якого менше ніж у білого.

Житній хліб користь і шкода

З давніх часів він вважається головним продуктом на столі, особливо на території колишньої Російської імперії. Наші предки вживали його, так як він дуже поживний. Крім великої кількості м'яса вони постійно їли хліб, тому що працювали багато і їм необхідна була енергія.

На сьогодні багато людей перейшли на хліб житній, калорійність якого менше ніж у білого. Дієтологи всього світу стверджують, що продукт з висівок корисніше, ніж звичний нам пшеничний. Так само він краще засвоюється в організмі і дає більше енергії.

Пшенично-житній хліб: його користь і шкода

Таку репутацію чорний хліб заслужив наступними факторами:

  1. Містить велику кількість магнію і заліза. У деяких випадках лікарі прописують такий продукт вагітним жінкам і маленьким дітям. Так само, чорний хліб рекомендуємо до вживання діабетикам і людям з низьким імунітетом.
  2. Завдяки матеріалу виготовлення зберігає більшість мінералів і вітамінів на відміну від пшеничного. Житній хліб польза, яку він приносить, дає необхідний запас сил і енергії.
  3. Містить в собі багато клітковини. Вона в свою чергу сприятливо впливає на кишечник і на весь шлунково-кишковий тракт.
  4. Калорій в рази менше ніж у білого. Весь житній хліб, користь і калорійність якого обумовлена виготовленням з висівок, додасть вам заряд енергії на цілий день. Низька калорійність допоможе вам схуднути, не втрачаючи при цьому заряду сил. Але все повинно бути в міру, надмірне вживання його чревате наслідками, так як в ньому є цукор та дріжжі.

Отже, житній хліб, чим корисний, розібралися, тепер скажемо пару слів про його шкоду. Свіжий житній хліб користь и шкода від нього може бути у рівній долі. Як би не був корисний продукт, він має деякі протипоказання. Його не можна вживати:

  1. Людям з підвищеною кислотністю. Такий продукт в поєднанні з молоком або м'ясом викличе печію.
  2. Язвенникам. Продукт буде дратувати стінки шлунка, так як сам складається з кислого середовища.
  3. Людям з повільним травленням. Так як він перетравлюється довго то може спровокувати зупинку шлунка.