види хліба в україні
28/12/2018
Традиційні види і сорти хліба в Україні

Види хліба в Україні

види хліба в україні

Хліб і випічка – це основа кулінарних традицій будь-якого народу. Складно уявити собі українську кухню без такого традиційного виду випічки, як хліб. З ним пов’язано безліч звичаїв і традицій нашого народу. Ніхто не знає, коли вперше з’явився хліб, проте відомий той факт, що в Київській Русі його вже пекли. Уже в той час існувала професія пекар, а якість виготовлення випічки контролювалася.

Види хліба

Традиційно, види хліба в Україні ділилися на пшеничний, житній, ячмінний, кукурудзяний. Західна Україна вважала за краще випічку з додаванням ячмінного, кукурудзяного борошна, Слобожанський край додавав гречані домішки. На півдні України вирощували найбільшу кількість пшениці, тому хліб тут вирощували, відповідно, в більшій мірі, пшеничний.

Найбільшу популярність серед борошняних виробів придбав пшенично-житній та житньо-пшеничний хліб. Розглянемо докладніше ці види хліба (назви вказані вище):

  1. Пшеничний. Випікається з борошна вищого гатунку. Готові вироби відрізняються білосніжним кольором із золотистою скоринкою. До цього типу хліба відносяться булки, паляниці, батони і паски. Пшеничні види хліба за формою поділяються на подовий і формовий.
  • Житній. Житній вид випічки готують з сіяного, обдирного або обійного борошна. Така випічка має темний відтінок, липку консистенцію, невеликі розміри, в складі можуть міститися сухофрукти різного типу. Найпопулярніші сорти хліба в Україні – поза сумнівом, «Дарницький», «Бородинський», житній круглий, подовий.
  • Пшенично-житній. Такий тип хліба виготовляється з борошна другого сорту (40 відсотків), обдирного-житнього борошна (60 відсотків), а також молочно-кислих бактерій «калоризатор». Зовні, хліб виглядає темним, відрізняється солодким смаком з кислинкою.

У цій статті були перераховані сорти хліба (назви) найбільш популярного на території України.Тепер Ви знаете, на яку випічку слід звернути увагу при плануванні оптових закупок чи просто до столу.

слойка походження
30/11/2018
Історія походження слойки

Слойка та її види

Спечені із листкового тіста смаколики з давніх-давен користуються великим попитом у ласунчиків. Вперше слойки почали готувати ще в середні віки, при чому своїм походженням вони зобов’язані нічому іншому як банальній помилці кондитера. Ніхто навіть не міг уявити, що слойка та її види розповсюдяться по світу настільки швидко, коли завантажений роботою кондитер Клавдій Геле додав у склад основи для випікання хліба трошки масла та кілька разів розкотив тісто.

Готовий продукт мав смак, що суттєво відрізнявся від попередніх партій. Але кондитеру та споживачам винахід настільки припав до смаку, що було вирішено і надалі випікати хліб за подібним рецептом. Жадібний до винаходів, Геле намагався утримати в таємниці секрет оригінального смаколика, але затія не увінчалася успіхом.

Такий виріб як слойка походження має досить цікаве. Не рідко оригінальні витівки призводять до появи якісно нового продукту, саме така історія стала приводом для винаходження рецепту тіста, яке сьогодні користується високим попитом. Якщо історія походження слойки припала Вам до душі, рекомендуємо ознайомитись не тільки з її теоретичною основою, але й скуштувати результат «недбалості» кондитера власноруч.

Які існують різновиди слоїк

Слідуючи по стопах старовинного кондитера, сучасні майстри вдосконалили та урізноманітнили існуючий рецепт. Основа залишилась незмінною, але різноманітність виробів з листкового тіста демонструє широкий простір фантазії майстрів. Сьогодні виробництво слойки перетворилося на мистецтво, результатом якого є листкові ласощі з різноманітними смаками, формами, додатками. Кондитери виробляють солодкі та солоні вироби, незмінною характеристикою яких являється декілька шарів тіста, накладених один на одне, з хрусткою скоринкою.

Слойки виробляють прямокутної, квадратної, трикутної, овальної, фігурної форми. Попитом користуються вироби у вигляді бантика, місяця, конверту, серця та інших фігур. Часто інгредієнти слойки включають певну начинку – сир, джем, шоколад, або ж гриби, м’ясо, овочі та ін.. Все залежить від індивідуальних смаків споживачів.

хлібна дієта для схуднення
22/11/2018
Хлібна дієта або як зберегти здоров’я?

Хлібна дієта

З кожним днем з’являється все більша кількість різнопланових дієт, але всі вони сходяться в одній думці – хліб це найперший ворог жіночої талії. Тому хлібна дієта сприймається з глузуванням. Але сам автор стоїть до останнього і заявляє, що в будь-якій дієті повинен бути присутнім хліб. Саме завдяки хлібу ваш організм не потребуватиме серотоніну, а схуднення буде супроводжуватися лише гарним настроєм. І все ж є люди, які стверджують, що хлібна дієта для схуднення допомогла їм з зайвими кілограмами.

В Ізраїлі були проведені дослідження жінкою, яка створила цю дієту. В результаті було виявлено, що в хлібі міститься необхідний рівень серотоніну. Ця речовина є гормоном щастя і при недостачі такого елемента людина відчуває депресію і занепад сил. В такому випадку ідеально підійде дієта по хлібним одиницям.

При складанні меню дієти був зроблений акцент на корисний хліб, а не на здобу, кондитерські вироби та інше. В такому хлібі немає ніякої користі для організму, а навпаки тільки шкода. У дієті використовується хліб, до складу якого входять корисні речовини, мікроелементи і складні вуглеводи. В результаті хлібна дієта для здоров’я дуже корисна і допомагає прибрати зайві кілограми.

На підставі вище сказаного стає зрозуміло чому люди так погано переносять білкові дієти. У білку міститься мінімальна кількість гормону, що негативно впливає на організм. Саме тому хлібна дієта, результати приходять з часом, рекомендується для схуднення.

  1. Правильно підібраний хліб володіє такими властивостями:
  2. Дає відчуття ситості на тривалий час
  3. Активно виводить токсини з організму завдяки харчовим волокнам
  4. Відмінно впливає на роботу головного мозку і нервову систему
  5. Шлунково-кишковий тракт покращує свою роботу

Не використовуйте для схуднення хліб вищого ґатунку, так як він не містить в собі корисних для дієти компонентів. Денна норма для дівчат – це 9-12 скибочок хліба, а для чоловіків 16. Слід розбити свої прийоми їжі на 4-5 раз в день і рівномірно харчуватися протягом дня.

Якщо у вас виникли питання по даній темі, то ви можете їх задавати нашим менеджерам за вказаними телефонами. Вони з радістю дадуть відповідь на всі питання.

святкові короваї
27/08/2018
Святкові короваї – символ достатку

Святкові короваї

Кожна господиня випікає іноді хліб удома, але не всі знають, як спекти коровай для свята. Адже головне в короваї не тільки смак, але і зовнішній вигляд. Оригінально прикрашений коровай привнесе святу незвичайну нотку. Гарний коровай святковий (символ вірності) – це невід’ємний атрибут весілля.

Після приготування тіста йому необхідно дати підійти. У цей час можна зайнятися приготуванням прикраси для декору майбутнього виробу. Для нього тісто роблять прісне, в результаті воно повинно бути туге і пружне. Прикрашений коровай святковий (символ достатку) подарує незабутні враження вашим близьким і знайомим.

Декор для короваю

Найчастіше на верхівці короваю споруджують сільничку. Її спорудити не складе ніяких труднощів. Сільницею прикрашають весільні або короваї для зустрічі гостей. Для того, щоб зробити сільничку необхідно: вирізати з розкачаного тіста смугу і розділити її на три частини. Потім зі смужок сплетіть косичку. Після чого з’єднайте два кінці разом. Ще за часів Київської Русі свято з короваєм стало невід’ємною частиною свята.

Дуже часто на короваї можна зустріти фігуру аквилегию. Її зробити неважко, для цього потрібно: розкачати тісто і вирізати з нього п’ять кіл, кожне скласти навпіл і потім викласти з них коло. Коровай – святковий атрибут, який виготовляється не на кожне свято. Кожен з них символізує певну подію.

Після того як тісто підійшло, його слід підготувати до випікання. Для цього скачайте його в кулю і покладіть в форму для випікання, попередньо прикрасивши заготовленими фігурками. Пекти його необхідно при температурі 180 градусів. Фігурки можна приліпити не відразу, а за 15 хвилин до готовності виробу. Кріплять прикраси за допомогою сирого яйця. Якщо дотримуватися всіх обумовлених етапів приготування, то коровай вийде незабутньо красивий.

Коровай можна прикрасити так само і ромашкою. Для цього необхідно зробити гурток невеликого розміру по краям необхідно зробити глибокі розрізи по діаметру і потім надати їм форму пелюстки. Таким чином, вийде квітка. Що б вона була об’ємна, необхідно зробити ще одну квітку і покласти одне на одну. Щойно виготовлені святкові короваї дуже м’які та смачні.

круасан походження слова
Круасан – історія походження

Історія походження круасану

Цей чудовий булочний виріб бере своє коріння від австрійських пекарів. Вперше їх почали випікати в Австрії з 13 століття. Популярні вони стали лише в 18 столітті, коли офіцер австрійської армії відкрив у Франції лавку для випікання круасанів. Булочний виріб круасан (історія походження почалася на початку тринадцятого століття) знають по всьому світу на сьогоднішній день. Багато відомих людей того часу відзначали вишукану кухню Франції, особливо круасани. У 19 столітті цей виріб став невід’ємною частиною сніданку.

Види круасанів

Сучасний круасан, походження, якого почалося ще в 13 столітті, має зараз безліч видів. Це можуть бути як круасани класичні з листкового тіста, так і різні варіації смаків. Ці ласощі включені в меню кожного дорогого готелю по всьому світу. Мають постійний попит круасани з шоколадною начинкою або з сиром і шинкою. Так само існують порожні ласощі, але до них часто подають джем і каву.

Протягом довгих років круасан вважався характерним частуванням виключно у французьких закладах. Однак в 1970 році відбувся переворот. Винайшли нову технологію виготовлення готових наполовину круасанів з можливістю допікати їх на місці. Сучасний круасан, походження назви у якого бере коріння у 17 столітті, став невід’ємною частиною французької кухні. Як підсумок, на сьогоднішній день майже половина всієї продукції, що виготовляється у французьких пекарнях продається в замороженому вигляді.

Вперше ласощі було спечено у Франції, відповідно круасан походження слова бере своє коріння від французького слова, яке в перекладі означає – місяць (півмісяць). Вперше дав йому таку назву Людовик 16.

Круасан припав до смаку людям по всьому світу. На сьогодні існує безліч рецептів приготування круасану. У кожній країні є своя культура приготування і вживання цих ласощів. Наприклад, в Італії після 11 години дня ви не зможете знайти жодного круассана в магазинах, так як їх буквально змітають з прилавків. Його можна приготувати вручну вдома, для цього знадобиться не багато інгредієнтів і вашого часу. Булочні вироби круасани, історія бере своє коріння із середніх епох, підійдуть до кожного столу.

житній хліб користь і шкода
Хліб житній – калорійність, корисні властивості

Житній хліб користь і шкода

Ми настільки звикли до хліба, що не один прийом їжі не обходиться без нього. Як говорить прислів’я – хліб всьому голова. Але існує думка, що краще вживати хліб пшенично-житній, калорійність якого менше ніж у білого.

З давніх часів він вважається головним продуктом на столі, особливо на території колишньої Російської імперії. Наші предки вживали його, так як він дуже поживний. Крім великої кількості м’яса вони постійно їли хліб, тому що працювали багато і їм необхідна була енергія.

На сьогодні багато людей перейшли на хліб житній, калорійність якого менше ніж у білого. Дієтологи всього світу стверджують, що продукт з висівок корисніше, ніж звичний нам пшеничний. Так само він краще засвоюється в організмі і дає більше енергії.

Пшенично-житній хліб: його користь і шкода

Таку репутацію чорний хліб заслужив наступними факторами:

  1. Містить велику кількість магнію і заліза. У деяких випадках лікарі прописують такий продукт вагітним жінкам і маленьким дітям. Так само, чорний хліб рекомендуємо до вживання діабетикам і людям з низьким імунітетом.
  2. Завдяки матеріалу виготовлення зберігає більшість мінералів і вітамінів на відміну від пшеничного. Житній хліб польза, яку він приносить, дає необхідний запас сил і енергії.
  3. Містить в собі багато клітковини. Вона в свою чергу сприятливо впливає на кишечник і на весь шлунково-кишковий тракт.
  4. Калорій в рази менше ніж у білого. Весь житній хліб, користь і калорійність якого обумовлена виготовленням з висівок, додасть вам заряд енергії на цілий день. Низька калорійність допоможе вам схуднути, не втрачаючи при цьому заряду сил. Але все повинно бути в міру, надмірне вживання його чревате наслідками, так як в ньому є цукор та дріжжі.

Отже, житній хліб, чим корисний, розібралися, тепер скажемо пару слів про його шкоду. Свіжий житній хліб користь и шкода від нього може бути у рівній долі. Як би не був корисний продукт, він має деякі протипоказання. Його не можна вживати:

  1. Людям з підвищеною кислотністю. Такий продукт в поєднанні з молоком або м’ясом викличе печію.
  2. Язвенникам. Продукт буде дратувати стінки шлунка, так як сам складається з кислого середовища.
  3. Людям з повільним травленням. Так як він перетравлюється довго то може спровокувати зупинку шлунка.
anna-ivanovna-1
16/12/2016
ВІТАЄМО З ЮВІЛЕЄМ ГОЛОВНОГО ТЕХНОЛОГА ХЛІБОЗАВОДУ ГОРІНУ АННУ ІВАНІВНУ

16 грудня 2016 року весь колектив підприємства з задоволенням вітав з ювілеєм нашого найголовнішого та найзаслуженішого технолога, відомого хлібопека та чудову людину – Анну Іванівну Горіну!

Читати далі -> Читать далее ->

new-bavaria-2
04/11/2016
ІСТОРІЯ НАЗВИ ХАРКІВСЬКОГО РАЙОНУ “НОВА БАВАРІЯ”.

В середині XIX сторіччя група пивоварів з німецької Баварії приїхала до Харкова з єдиною метою – варити першокласне пиво.

Вони довго шукали джерело води, яке б відповідало їх суворим вимогам, і таке місце було
Читати далі -> Читать далее ->