Новини, статті про хліб

Такий звичний і знайомий кожному продукт як хліб має довгу історію. Вчені вважають, що вперше його використовували в їжу близько 15 тисяч років тому. Зерна пшениці були випадково знайдені людьми під час полювання - так почалася коротка історія хліба , який в сьогоднішньому вигляді сильно відрізняється від первісного.

Коротка історія хліба

З глибини століть: як з'явився хліб?

Довгий час люди вживали зерна в сирому вигляді, але потім навчилися робити крупу, розтираючи їх між каменями. Перший хліб мав вигляд рідкої каші і готувався на багатті. Деяка частина рідини виливалася і в вугіллі перетворювалася в щільну корж. Коржі на смак виявилися кращими, і так замість зерновий каші люди стали випікати хліб.

У нинішньому вигляді вперше хліб з'явився близько 3 тисяч років тому. Стародавні єгиптяни винайшли піч і навчилися робити дріжджове тісто. Їх досвід перейняли стародавні греки, а потім і римляни, які й поширили традицію хлібопечення по всій Європі. Уже в Середні століття кожен маленький містечко мав свою булочну, де можна було купити різні види хлібних виробів.

Історія сучасного хліба

У XI столітті на Русі навчилися випікати хліб із збродженого тіста , тобто кислий хліб з житнього борошна. Це було великим мистецтвом і вимагало особливих знань. Пекарі використовували спеціальні закваски, що становлять основу майбутнього виробу. До них додавали воду і борошно, залишали на бродіння і потім готували тісто. Більш складні способи приготувати зброджених хліб з житнього борошна включали від трьох до п'яти напівфабрикатів і були доступні тільки винятковим майстрам. У менших кількостях випікали хліб з пшеничного борошна.

Аж до початку XIX століття процес приготування хліба був повністю ручним. І тільки після стали з'являтися автоматичні тістомішалки, конвеєрні печі, тестоделітелі. Вони суттєво спростили роботу пекарів, і продовжують робити це донині. Удосконалення техніки призводило до поступового поліпшення якості та збільшення кількості випікається продукції.

На сьогоднішній день можна зустріти величезну різноманітність хлібних продуктів. Різновиди і сорти хліба дозволяють всім споживачам вибрати той, що припаде до смаку.