Скільки живуть на світі люди, стільки вони випікають хліб. Уявити наш стіл без цього виробу з тіста майже неможливо. Напевно, нема нічого смачнішого за свіжий, духмяний хліб із хрусткою скоринкою.

Протягом століть секрети випікання дійсно смачного хлібу передавалися з покоління до покоління. Учні засвоювали хитрощі своїх батьків, щоб продовжити їхню справу та нагодувати родину запашним свіжоспеченим калачем. І хоч сьогодні процеси та технології випікання вдосконалилися, продукти для приготування хліба використовуються майже такі самі як і століття тому.

Продукти з тіста

Як печуть хліб

Для виготовлення смачного хлібу варто підготовити оптимальний склад тіста. Тільки тоді з хлібопічки винирнуть дійсно смачні вироби. Сучасне виробництво складається з п’яти технологічних процесів, які слідують чітко один за одним. Це:

  • підготовка сировини;
  • приготування, оброблення тіста;
  • випікання;
  • охолодження виробів;
  • зберігання.

Перший етап є найважливішим. Сам тут обираються продукти для приготування виробів з тіста – вони повинні відповідати сучасним вимогам та бути підготовлені належним чином. Далі обирається відповідний спосіб виробництва продукції з борошна, а саме:

  • Прісні вироби, для яких характерна відсутність бродіння тіста.
  • Приготування шляхом декількочасового бродіння.

Більшість хлібобулочних виробів проходить стадію бродіння. Серед них такі продукти з тіста яка хліб з пшеничного та житнього борошна, здібні, булочні та бубличні вироби.

Сировина для випікання

Багатьох споживачів цікавлять не стільки технологічні процеси, скільки склад готового продукту. Перелік компонентів, які використовуються для випікання запашного хлібу та хлібобулочних виробів, можна поділити на основний та додатковий.

В складі основного використовуються такі продукти для приготування тіста як просіяне борошно, вода, сіль, цукор, розпушувачі (дріжджі, закваска). Для придання певних смакових властивостей або збільшення поживності виробів додаються солод, патока, жири, молоко, яйця, ваніль, кориця та ін.. Такі ж самі продукти для пісочного тіста – різниця тільки в пропорціях.