Види хліба в Україні

Хліб і випічка - це основа кулінарних традицій будь-якого народу. Складно уявити собі українську кухню без такого традиційного виду випічки, як хліб. З ним пов'язано безліч звичаїв і традицій нашого народу. Ніхто не знає, коли вперше з'явився хліб, проте відомий той факт, що в Київській Русі його вже пекли. Уже в той час існувала професія пекар, а якість виготовлення випічки контролювалася.

Види хліба

види хліба в україні

Традиційно, види хліба в Україні ділилися на пшеничний, житній, ячмінний, кукурудзяний. Західна Україна вважала за краще випічку з додаванням ячмінного, кукурудзяного борошна, Слобожанський край додавав гречані домішки. На півдні України вирощували найбільшу кількість пшениці, тому хліб тут вирощували, відповідно, в більшій мірі, пшеничний.

Найбільшу популярність серед борошняних виробів придбав пшенично-житній та житньо-пшеничний хліб. Розглянемо докладніше ці види хліба (назви вказані вище):

  1. Пшеничний. Випікається з борошна вищого гатунку. Готові вироби відрізняються білосніжним кольором із золотистою скоринкою. До цього типу хліба відносяться булки, паляниці, батони і паски. Пшеничні види хліба за формою поділяються на подовий і формовий.
  • Житній. Житній вид випічки готують з сіяного, обдирного або обійного борошна. Така випічка має темний відтінок, липку консистенцію, невеликі розміри, в складі можуть міститися сухофрукти різного типу. Найпопулярніші сорти хліба в Україні - поза сумнівом, «Дарницький», «Бородинський», житній круглий, подовий.
  • Пшенично-житній. Такий тип хліба виготовляється з борошна другого сорту (40 відсотків), обдирного-житнього борошна (60 відсотків), а також молочно-кислих бактерій «калоризатор». Зовні, хліб виглядає темним, відрізняється солодким смаком з кислинкою.

У цій статті були перераховані сорти хліба (назви) найбільш популярного на території України.Тепер Ви знаете, на яку випічку слід звернути увагу при плануванні оптових закупок чи просто до столу.