Спечені із листкового тіста смаколики з давніх-давен користуються великим попитом у ласунчиків. Вперше слойки почали готувати ще в середні віки, при чому своїм походженням вони зобов’язані нічому іншому як банальній помилці кондитера. Ніхто навіть не міг уявити, що слойка та її види розповсюдяться по світу настільки швидко, коли завантажений роботою кондитер Клавдій Геле додав у склад основи для випікання хліба трошки масла та кілька разів розкотив тісто.

Слойка та її види

Готовий продукт мав смак, що суттєво відрізнявся від попередніх партій. Але кондитеру та споживачам винахід настільки припав до смаку, що було вирішено і надалі випікати хліб за подібним рецептом. Жадібний до винаходів, Геле намагався утримати в таємниці секрет оригінального смаколика, але затія не увінчалася успіхом.

Такий виріб як слойка походження має досить цікаве. Не рідко оригінальні витівки призводять до появи якісно нового продукту, саме така історія стала приводом для винаходження рецепту тіста, яке сьогодні користується високим попитом. Якщо історія походження слойки припала Вам до душі, рекомендуємо ознайомитись не тільки з її теоретичною основою, але й скуштувати результат «недбалості» кондитера власноруч.

Які існують різновиди слоїк

Слідуючи по стопах старовинного кондитера, сучасні майстри вдосконалили та урізноманітнили існуючий рецепт. Основа залишилась незмінною, але різноманітність виробів з листкового тіста демонструє широкий простір фантазії майстрів. Сьогодні виробництво слойки перетворилося на мистецтво, результатом якого є листкові ласощі з різноманітними смаками, формами, додатками. Кондитери виробляють солодкі та солоні вироби, незмінною характеристикою яких являється декілька шарів тіста, накладених один на одне, з хрусткою скоринкою.

Слойки виробляють прямокутної, квадратної, трикутної, овальної, фігурної форми. Попитом користуються вироби у вигляді бантика, місяця, конверту, серця та інших фігур. Часто інгредієнти слойки включають певну начинку – сир, джем, шоколад, або ж гриби, м’ясо, овочі та ін.. Все залежить від індивідуальних смаків споживачів.