В середині XIX сторіччя група пивоварів з німецької Баварії приїхала до Харкова з єдиною метою - варити першокласне пиво.
Вони довго шукали джерело води, яке б відповідало їх суворим вимогам, і таке місце було
знайдено.
Завод «Нова Баварія» було збудовано в селі Григорівка Харківського повіту у 1872 році німецьким броварем Гершгаймером.
Наприкінці XIX сторіччя це був найбільший броварний завод Харківської губернії.
Спочатку, на честь його малої батьківщини, люди стали називати поселення навколо підприємства "Новою Баварієй", а пізніше перенесли цю назву на побудовану поряд залізничу станцію та взагалі на весь район.
У 1927 році місцева влада тодішньої столиці України намагалась перейменувати станцію і район "Нова Баварія" у район "Червона Баварія", але цей намір з тріском провалився - «комуністична» назва в народі не прижилась.
У 1920-1930 роки пивзавод входив до складу Держпивтреста «Українська Нова Баварія», як «Пивзавод №3 Нова Баварія».
Після Великої Вітчизняної війни завод вважався одним з найбільших у СРСР. Це один з трьох пивоварених заводів Російської імперії, які варили пиво і не змінювали назви з 1917 року.
У наступний час, на жаль, завод зупинено.
Але для всіх харків'ян і мешканців району "Нова Баварія" є гарна новина - з 1995 року тут успішно працює та розвивається харківський хлібозавод «Ново-Баварський», який гідно продовжує промислові традиції старого німецького поселення.